iPad 3: när kommer den och vad kan vi vänta oss?

Att spekulera om kommande produkter från Apple, i det här fallet iPad 3, är något som alltid är spännande. Få företag i världen är lika hemlighetsfulla som Apple vad gäller funktioner och nyheter i sina nya produkter, så en stor del av ryktena som florerar är rena gissningar.

Hur som helst. Nu när iPhone 4S är ute till försäljning sedan några månader tillbaka har jag börjat tagga inför iPad 3, och tänkte därför ägna en utförlig bloggpost åt rykten och ren fakta om Apples nästa surfplatta. Glöm inte att kommentera efter inlägget, med dina spekulationer!

När kommer iPad 3?

Av naturliga skäl är datumet då Apple kommer lansera uppföljaren till iPad 2 något många redan börjat fråga efter. Den första “paddan” presenterades den 27:e januari 2010, och dess uppföljare den andra mars i år. Med andra ord kan vi med största sannolikhet vänta oss en presentation av iPad 3 någon gång i början av 2012, alternativt någon månad senare.

För ett tag sedan florerade samtidigt också rykten om att Apple nu i oktober inlett sin testperiod av surfplattan, samt beställt en stor mängd viktiga komponenter som mest troligt hör hemma i en surfplatta. Vidare har det ryktats om en till leverans av komponenter fjärde kvartalet i år, så att iPad 3 kommer innan årsskiftet känns inte speciellt troligt, tyvärr.

Min gissning är således att iPad 3 kommer att visas upp i slutet av februari, för att sedan släppas till försäljning i början av mars.

 

Funktioner, nyheter, uppgraderingar?

Nu i efterhand är det ganska enkelt att konstatera att iPad 2 inte bjöd på särskilt många helt nyskapande nyheter, men dock en rejäl uppgradering vad gäller insidan. Vi fick en processor med dubbla kärnor, två kameror, nio gånger snabbare grafik, samt ett gyroskop.

Det som jag framförallt tror Apple kommer uppgradera till lanseringen av iPad 3, är skärmen. Redan nu har det börjat spekuleras i att storleken (9,7 tum) kommer vara densamma, men att upplösningen har ökat markant.

Jag och många med mig tror nämligen att Apple den här gången har satt in en Retina-display i sin surfplatta, och med tanke på vilken succé den gjort i iPhone 4 är det långt i från en högoddsare. Det har rapporterats om en upplösning på 2048 x 1536 bildpunkter jämfört med föregångarens 1024×768, vilket mycket väl kan stämma.

Fler saker jag och mina läsare tror/hoppas att vi kan vänta oss av iPad 3: Uppdaterat 09/1 2012

1. Snabbare processor
Som bekant fick iPhone 4S samma dubbelkärniga A5-processor på 1,0 Ghz som iPad 2, och därför känns det rimligt att tro på att Apple i och med uppföljaren uppdaterat processorn ytterligare.

Om det blir en vidareutveckling av samma modell eller en helt ny variant – i så fall troligen av modell A6 – vet förstås ingen ännu. Personligen är jag ganska säker på en sak; blir det en nya A6-processor kommer den ha fyra kärnor. Men visst, en dubbelkärnig A5.1 med 1,4 Ghz är också mycket möjligt.

2. Port med Thunderbolt
Apples Macbook Pro-serie har sedan någon generation tillbaka (vid närmare eftertanke är det nog bara en generation) använt Thunderbolt-portar, från vilka du både kan ladda datorn och överföra data och media i väldigt höga hastigheter,

Med andra ord hade jag gärna haft en Thunderbolt-port på sidan av iPad 3. Om inte annat för extremsnabba överföringar av filmer och tv-serier.

3. Stereo-högtalare
Nuvarande iPad 2 har bara en inbyggd högtalare, vilket gör det svårt att njuta då du exempelvis ska visa upp en Youtube-trailer för en polare, alternativt snabblyssna på nya låten från din favoritartist.

En till högtalare för ljud i stereo hade gjort de här tillfällena bra mycket trevligare.

4. Ytterligare lite smidigare
Med sin Macbook Air har Apple visat att det går att få plats med relativt kraftfulla komponenter på en väldigt liten yta, och därför tror jag att iPad 3 kommer vara både tunnare och lättare än sin föregångare.

Framförallt hoppas jag att vikten har reducerats ner några gram – paddan är fortfarande för tung för att vara behaglig att hålla uppe ett längre tag vid exempelvis filmtittande.

5. SD-kortplats
Du som begåvats med bra minne kanske kommer ihåg att jag inför lanseringen av iPhone 4S resonerade kring en kortplats för enkelt överföring av media, samt för möjligheten att kunna utrymma lagringskapaciteten vid behov.

Dessvärre är det antagligen just på grund av den sista av mina två anledningar som Apple antagligen aldrig kommer ta med en plats för exempelvis MicroSD-kort i sin kommande surfplatta. Vill du ha mycket minne ska du helt enkelt köpa en dyr modell med 64 GB, istället för att utöka med billiga minneskort. Men man kan alltid hoppas, lite försiktigt sådär.

6. HDMI
I och med iPad 2 introducerade Apple uppspelning av media från paddan på en tv med HDMI-kabel. För att detta skulle fungera behövde vi konsumenter dock köpa till en adapter, vilket många ansåg vara onödigt.

Därför tror nu somliga att det kommer finnas en HDMI-port på nästa iPad, så att alla ska kunna testa funktionen direkt ur kartong. Själv är jag emellertid ganska tveksam till hur bra det egentligen hade varit. I och med Air Play är det ju smidigt att strömma både bild och ljud redan idag. Helt sladdlöst dessutom.

7. 4G-kompatibilitet
Nu när 4G-tekniken utvecklas i rasande fart skulle det inte förvåna mig det minsta ifall Apple bygger in stöd för tekniken. De lär knappast vilja riskera att hamna utanför när 4G väl slår igenom på allvar bland konkurrenterna.

8. Bättre batteritid
Även om batteritiden hos den existerande paddan är fullt godkänd, skadar det aldrig med ytterligare lite längre sådan. Visserligen fick iPhone 4S en något sämre batteritid jämfört med sin föregångare, men annars brukar det i regel göras förbättringar på den här fronten när det gäller uppgraderingar. Förhoppningsvis gäller detta även iPad 3!

Slutsats – iPad 3 blir grym!

Som du ser har vi en hel del att vänta oss av iPad 3, och även ifall bara en bråkdel av alla rykten visar sig vara sanna när surfplattan visas upp någon gång nästa år är jag övertygad om att vi kommer få se en både visuellt och hårdvarumässigt tillfredsställande produkt.

Oavsett nyheter är åtminstone en sak säker – vi kommer återigen få ta del av en enhet med det enligt mig överlägsna iOS som operativsystem, vilket bara det är tillräckligt för de flesta av oss. Android-plattorna må vara många och kraftfulla, men frågar ni mig är iOS fortfarande det snabbaste och bästa os:et att ha i en surfplatta.

Jag längtar efter iPad 3. Gör du? Vad har du för förväntningar vad gäller funktioner och nyheter?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *